dijous, 19 de març del 2009

Charles Darwin

L'evolució és el procés pel qual una espècie canvia amb el de les generacions. Atès que es porta a terme de manera molt lenta han de succeir-se moltes generacions abans que comenci a fer-se evident alguna variació.

Abans del segle XIX van existir diverses hipòtesis que intentaven explicar l'origen de la vida sobre la Terra. Les teories creacionistas feien referència a un fet puntual de la creació divina; per altra banda, les teories de la generació espontània defensava que l'aparició dels vius es produïa de manera natural, a partir de la matèria inerta.


Charles Robert Darwin (12 de febrer de 1809 - 19 d'abril de 1882) va ser un naturalista anglès que va postular que totes les espècies d'éssers vius han evolucionat amb el temps a partir d'un avantpassat comú mitjançant un procés denominat selecció natural.
L'evolució va ser acceptada com un fet per la comunitat científica i per bona part del públic en vida de Darwin, mentre que la seva teoria de l'evolució mitjançant selecció natural no va ser considerada com l'explicació primària del procés evolutiu fins als anys 1930.
Darwinisme social
El darwinisme social és una teoria social inspirada en la teoria biològica de la selecció natural de Xerris Darwin. No obstant això, a diferència del mecanisme evolutiu proposat per Darwin, el darwinismo social (que no va ser ideat ni va obtenir el respatller de dita científica) trasllada mecànicament la teoria biològica de la selecció natural als fenòmens socials de la humanitat. D'aquesta forma, proposa que la supervivència del més apte és un element inherent a les relacions socials, passant per alt els aspectes que constituïxen la complexitat de les comunitats humanes. Per això, els postulats que esdevenen de teories relacionades amb el darwinismo social no són considerats vàlids científicament, el que col·loca a aquesta teoria dintre de la definició de pseudociencia (veure per exemple: El gen egoista de Richard Dawkins o La falsa mesura de l'home de Stephen Jay Gould). Més enllà del camp teòric, la ideologia que es desprèn d'aquesta visió de la societat es troba al llarg de la història íntimament relacionada amb postures sexistes, racistes i etnocéntricas, així com en la justificació, en el plànol teòric, de situacions d'injustícia social, tals com la falta de drets igualitaris entre dones i homes o entre classes socials o ètnies diferents.
En els estudis relacionats amb el darwinismo social és habitual la cita d'una frase pronunciada per l'empresari John D. Rockefeller sobre darwinismo social:
El creixement d'un gran negoci és simplement la supervivència del més apte... La rosa American Beauty només pot arribar a el màxim del seu hermosura i el perfum que ens encanten, si sacrifiquem altres capolls que creixen en el seu al voltant. Això no és una tendència malsana del món dels negocis. És, merament, el resultat d'una combinació d'una llei de la naturalesa amb una llei de Déu.